De 82-jarige Henk Wermer rijdt nog wekelijks zijn tochtjes.                                         foto Roel Kleinpenning
In het Doetinchems Vizier

di 2 nov 2021, 19:08 Sport

Wermer is op zijn 82ste nog wegkapitein bij fietsclub De Pedaleur

DOETINCHEM – Henk Wermer werd afgelopen ledenvergadering tot erelid bij RTC De Pedaleur benoemd. De Doetinchemmer is al 40 jaar een gewaardeerd lid en op 82-jarige leeftijd nog blij dat hij zijn tochtjes kan fietsen.

Door Remko Alberink

 

“Ik had het ergens wel verwacht”, stelt de Doetinchemmer. “In de vooraf rondgedeelde agenda van de ledenvergadering stond er bij punt 6 ‘in het zonnetje zetten’, toen had ik een vermoeden dat het om mij ging.”

Een gebroken sleutelbeen herinnert de 82-jarige als grootste fysieke malheur in veertig jaar wielrennen. “Er zijn ook wel wat ongelukjes geweest, wielrennen kan best gevaarlijk zijn.”

Wermer mag met recht een die hard worden genoemd. Ondanks zijn leeftijd fietst hij elke zondag nog door de Achterhoek. “Dat trainen twee keer in de week doe ik niet meer. Op zondag ben ik een van de wegkapiteins van de D-groep.”

 

Wegkapitein

Dat is een verantwoordelijke taak. “We fietsen met een groep een bepaalde route, onderweg moet de weg worden gewezen, moeten we de anderen attenderen op gevaarlijke punten en moeten we kijken of iedereen het tempo kan volgen.”

De D-groep, dat behoeft even een uitleg. “Toen RTC De Pedaleur in 1981 begon met fietsen, was er een A-groep”, herinnert de gedecoreerde coureur zich. “Dat was natuurlijk niet handig, want daarin zaten hardfietsers en mensen die dat tempo niet konden volgen. Daardoor ontstond er ook een B-groep en later een C-groep. Sinds dit jaar hebben we ook een D-groep die gemiddeld 27 km/uur rijdt. Hierin zitten de mensen die wekelijks vooral lekker samen willen rondfietsen.”

 

Bredevoort

Wegkapiteins zetten ook de tochten uit. “Zo vind ik het altijd mooi om langs Bredevoort te fietsen en dan een rondje Slingeplas mee te pakken”, geeft de wielrenner aan. Op zijn Cannondale-fiets is de senior gelukkig. “Oh, ik heb heel wat fietsen gehad. Een stuk of acht denk ik, maar ik denk ook dat dit wel mijn laatste fiets is hoor.”

Nu het seizoen ten einde is, rijdt Wermer zelf zijn tochten. “Ik fiets nog twee keer in de week, maar waar een groot deel van de leden de mountainbike pakt en het bos in gaat, is dat niets voor mij. Ik vind het ook gevaarlijk, je hebt zo een ongeluk door een van die boomwortels.”

Anekdotes

Leuke anekdotes heeft de Doetinchemmer genoeg. “Wat ik wel heel opmerkelijk vond is dat we altijd de meeste leden erbij kregen na de Tour de France. Dat waren dan mensen die enthousiast waren geworden, maar na enkele maanden zag je de meesten niet meer terug.”

Frankrijk, het woord is gevallen. “We hebben heel mooie clubweekeinden gehad in Frankrijk, in de Vogezen of Alpe d’huez. Dat waren steeds drie heel mooie dagen.”

Wermer is gebleven, al is hij al wel bewust bezig met zijn laatste ‘koers.’ “Ik wil doorgaan zolang ik het tempo van de D-groep van RTC DE Pedaleur kan volgen. Maar het moet niet zo zijn dat ik hen ga ophouden omdat ik het niet meer kan bijbenen. Dat is een moment dat ik stop.”