Ik ben een na-het-douchen-en-proteïne-rijk-eten-fietsenpoetser. Deze periode met regen, sneeuw en ander ongerief maakt dit onderwerp bijzonder actueel.  Poetsen pas na jezelf verzorgd te hebben dat is, volgens de auteur van dit stukje proza, ergo ikzelf, de juiste manier. Hierin ben ik niet de enige maar sommige collega-fietsers zweren bij het direct na het rijden hun instrument proper te maken. De infinitesimale winst (dat is dus heel erg weinig) op de uiteindelijke levensduur van je tweewieler, die dit tot gevolg heeft, rechtvaardigt niet het ongemak van bijvoorbeeld alleen al met je bezwete lichaam rond je fiets te moeten dansen en het bijkans bevroren waswater op je handen te krijgen. Dat is in deze tijd met arctische omstandigheden, zo ervaar ik het weer de laatste weekeinden, een met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid tot verkouden worden of om andere lichamelijke narigheden te pakken te krijgen.

Het is volkomen logisch dat je je ros pas soigneert nadat je jezelf verzorgd hebt. Eerst zorgen dat je schoon en warm wordt, wat is er heerlijker dan direct na de koude inspanning onder een krachtige warme douche te staan en de geur van de inspanning, een mooi eufemisme, te verwisselen voor de gewaardeerde odeur van je douche gel of voor de ouderwetse mannen van je stuk zeep. Ik vind het mooi om me voor te stellen dat wij allemaal ouderwets met ons stuk zeep onder de douche staan en onze koude en rode huid schoon staan te schrobben. Denk aan de douches na Parijs-Roubaix.

En dan moeten we het nog over het voedsel hebben. Ik weet niet hoe het met andere renners is maar na een inspanning van 3 à 4 uur heeft mijn gestel wel behoefte aan energie- en herstelvoedsel. Wetenschappelijk bewezen, hoe sneller na de inspanning de o zo nodige proteïnen tot het systeem worden genomen hoe beter.

Na de uiteenzetting van hierboven is het volkomen logisch om eerst jezelf te verzorgen en dan pas je fiets. Je zou zelfs kunnen zeggen dat het een beetje dom is om eerst te kuisen.

Het poetsen is, met een schoon en warm lichaam en een met proteïne gevulde maag, natuurlijk een kunst op zich en zal te allen tijde zo aangenaam mogelijk gemaakt worden. Warm water om je fiets te soppen is dan onontbeerlijk maar wat voor mij het poetsen interessant, ja zelfs aangenaam, maakt is het luisteren naar òf muziek, van Miles Davis naar Metallica via Muse en CCR tot Charles Aznavour, òf het luisteren naar wielerpodcasts. Van die laatste natuurlijk de gerenommeerde zoals de rode lantaarn, de grote plaat en cyclingTips maar ook kleinere podcasts zoals Tegeltjeswijsheden en Tweewielers. Luister die laatste twee vooral ook eens.

Het verwijderen van de modder en vuiligheid die samengekoekt zit op frame en onderdelen brengt me even terug naar de rit. Je ziet de verschillende ondergronden die je ‘s  ochtends hebt verteerd als een kunstwerk van Jackson Pollock terug op het canvas dat je fiets is. Was dat niet het gras van die zware slootkant, waren die dennennaalden niet van die mooie maar pittige passage door dat bos en die modder bovenop mijn stuur kwam dat van die plas na die slopende maar prachtig door bomen omzoomde dreef waar ik me stukbeet op het wiel van mijn fietsmaat? De opgedroogde zweetdruppels op de bovenbuis getuigen dan weer van de inspanning die geleverd is. Tijdens het wegspoelen van die zoute overblijfsels van de rit wordt het positieve gevoel dat de rit heeft veroorzaakt nog langer gerekt.

Na het soppen en spoelen komt het audio-ondersteunde gedeelte van het schoonmaakproces, het drogen en smeren. Muziek of podcast eerst op de bluetooth speaker en aan de slag: heerlijk relaxend. Volume op 10; mijn buurman dacht ooit toen ik lekker aan het poetsen was dat er een concert in de buurt gegeven werd toen ik Iron Maiden op had staan (Fear of the Dark).

Het afdrogen is het minste in dit hele proces maar het olie- en smeerproces maakt mijn technisch hart altijd weer blij. Wat is er mooier dan een ketting die eerst knarste en kraakte vanwege het zand dat tussen en in de schakels zat nu te horen draaien alsof ze weer nagelnieuw is? Dat grenst aan puur geluk.

Je moet je toch niet voorstellen dit te doen op een lege maag en gehuld in fietskleding? Chagrijnig van de honger, stinkend en misschien wel bibberend van de kou en alleen maar omdat je denkt dat het beter is? Word wijs en volg mij en geniet van deze logische volgorde en word een blijer mens!

Luistertips voor tijdens het kuisen:

CCR – Fortunate son

Paolo Nutini – Iron sky

Muse – Knights of Cydonia

Foo Fighters – The Pretender

Red hot chili peppers – Dark necessities

Band of horses – The funeral

Charles Aznavour – La bohème

White stripes – Jolene

Als je deze hebt beluisterd, dan is je fietsje weer proper en klaar voor het volgende avontuur en heb je een stukje goede muziek gehoord….