Vandaag is het tijd om weer eens één van de grootste thema’s van het wielrennen te bespreken. Ik moet eerst even een quote neerzetten voordat mensen boos, verdrietig of onzeker worden: ‘tongue in cheek’. Meer zeg ik niet.

Het thema: Shave your guns!  Nu het weer tijd voor de kortebokse is, de temperaturen laten het eindelijk weer toe, heeft de beharing van de onderdanen een onderhoudsbeurt nodig. Ergo het moet eraf!

Shave your guns, regel 33 in de bijbel voor wielrenners, de velominati-regels. Zij, de velominati dus, geven één van de belangrijkste, zo niet de allerbelangrijkste, reden om de poten te scheren (daar later meer over): want is dit niet wat ons van de gewone man (of vrouw of hen) doet verschillen? Natuurlijk zijn er nog meer voordelen van shaved guns want probeer maar eens een pleister of tape te verwijderen na een valpartij. Bestaat er iets dat meer pijn doet dan het lostrekken van een pleister die plakt aan je tabak op de benen? Dacht het niet. Nog even terug naar het onderscheiden van de rest. Als men aan de spieren in je benen niet al ziet dat je wielrenner bent dan ziet men het in ieder geval aan de baby-gladde huid. Mooi toch dat je met wat simpele handelingen jezelf buiten de groep niet-wielrenners zet. Want, zoals in een eerdere blog al eens besproken, de leegheid van de niet-wielrenner is schokkend (uit ‘de Renner’ van Tim Krabbé).

Ik wil ook de gouden tip van de velominati jullie niet onthouden: het scheren van je benen is de, met extreme nadruk op de, goedkoopste manier om er ‘pro’ uit te zien. Hoef je geen dure S-works of lightweight wielen voor te kopen waarvan je de prijs niet aan je partner durft te vertellen want twee weken wel beeld maar geen geluid.

Naast bovenstaande waarheden zouden we het ook nog over aerodynamica kunnen hebben en bijvoorbeeld het Reynoldsgetal en andere stromingsleergerelateerde formules en getallen kunnen hanteren en uitleggen. Doe ik niet. Het wel of niet gunstige effect van gladde benen is niet eens relevant want het niet behoren tot die grote leegte en de pleistertrekpijn zijn voldoende!

Nog eentje dan. Moraal. Voor de heren, ik neem aan dat alle damesbenen sowieso glad zijn, die met shag rondrijden, de moraal die je krijgt van haarloze benen! Ongekend. Ik zeg 35 watt cadeau. Da’s bij de meesten van ons zeker 10% erbij en dat voor iets dat ook esthetisch plezierig is.

Met deze pleidooi verwacht ik dat het laatste restje A-rijders na het lezen  van dit stuk direct aan de slag gaat en dat ook alle andere Pedaleur-leden overstag gaan.

Ik zou nog terugkomen op het scheerproces zelf. De ‘eerste snee’ doe ik met de tondeuse en daarna met een gewoon scheermes erover. Maarrrrr ik werd nog geattendeerd op wat tips uit de libelle (die lees ik eigenlijk niet): https://www.libelle.be/mooi/9-veelgemaakte-fouten-ontharen/

Doe er je voordeel mee. Volgende rit allemaal pro?

A-groep op 6 juni 2021